Úvaha | #02 Proč jsem se stala blogerkou?

Abych byla upřímná, moc nevím, proč jsem začala psát blog. Jediné, co mě tak napadá je fakt, že moc ráda píšu. Je mi však líto, že píšu jen do šuplíku. Tak jsem se rozhodla svou práci zveřejnit a nechat zcela na náhodě, zda tyto řádky bude někdo číst či nikoliv. Ale je pravda, že když si zodpovím otázky na to, jaký tohle má vlastně všechno smysl, třeba se mi poštěstí s tímto blogem někam se posunout. Proto chci využít tento prostor a popřemýšlet a třeba i někoho inspirovat.

Článek byl aktualizován v červenci 2024.

Proč jsem tedy začala psát?

Nikdy jsem neměla za cíl stát se slavnou blogerkou, ani si nemyslím, že se mi tohle zrovna poštěstí. Ono samotné blogování je dost ošemetnou disciplínou, protože hlavní úkol tohoto počínání může být pro každého něco jiného. Každý to nejspíš vnímá dost individuálně. Jaký je cíl blogování? Mají lidé potřebu anonymně se vypsat o svých problémech? Nebo snad snaha předat lidem trochu toho svého moudra? Pomoci jim? Poradit jim? Donutit někoho jen tak si popřemýšlet? Nevím, zda se v některém tomto případě vidím. Už dávno nejsem tou, která potřebuje lidi šokovat či donutit nad věcmi přemýšlet. Spíše jsem se vydala na cestu respektu a jen chci sdělit, takhle to mám já a třeba vás to inspiruje či povzbudí.

Přečti si také: Úvaha | #03 Co to máš zase na sobě?

Význam a důvody psaní blogu

Druhým, a řekla bych důležitějším důvodem, je pro mě sebevzdělávání. Díky spravování webových stránek a samotnému psaní jsem se mnohému naučila. Byla jsem postavena hned několikrát před technické výzvy, s kterými by si poradil jen málokdo. Ale já to zvládla a zase mě to posunulo o kousíček dál. Měla jsem hodně nápadů, v čem bych se mohla dále zdokonalovat. Ale bylo toho tolik, připadala jsem si už dost ztracená. Proto jsem se rozhodla všechno stopnout a začít budovat na základech, které již jsem postavila. Proto jsem se k blogování opět navrátila.

Závěr a výzva čtenářům

Mám pocit, že mi nepřísluší jakékoliv blogery kritizovat či jim radit. Nejsem žádný profík, spíše jen nadšenec. Ale vím, co by se nelíbilo mně. Mám ráda konstruktivní kritiku, protože má mysl je otevřená a vím, že je někdy potřeba pohled z venčí. Ale byla bych dost zklamaná, kdybych se nechala ovlivnit názory ostatních na psaní a třeba bych s tím přestala.

A jak to máte vy? Proč jste začali psát svůj blog?

28 thoughts to “Úvaha | #02 Proč jsem se stala blogerkou?”

  1. Ahojda, tyhle články o blogerech a blozích mě vždycky nejvíce zajímají. 🙂 Já jsem napsala už hodně blogů, ale vždy jsem je smazala, protože buď se mi nelíbil design nebo jsme se musela vzdát svého autorského práva ve prospěch platformy, na které jsem publikovala. Navíc jsme musela uvést i celé své jméno a nesměla jsem mazat. Nyní konečně se mi splnil sen a bloguju na prima platformě a moje články jsou pořád moje. 🙂 Kdykoliv je můžu zase smazat či opravit.

    Jinak s tím čtením blogů od jiných blogerů to tak asi bude. Jak píšeš, ty lepší blogy čtou i neblogeři. 😀 Ale, na druhou stranu věřím, že i mezi blogery je spousta zajímavých a vzdělaných lidí, které stojí za to oslovit. 😉

    Celý blog jsem neprohlížela, nemohu soudit. Určitě je super, že píšeš a piš dál, časem se určitě zdokonalíš. Co bych Ti možná poradila, snaž se psát více fakta a méně takovou tu kaši okolo. Spousta vět je zbytečných a čtenáře to odrazuje (měla jsme podobný styl psaní dříve a občas k tomu inklinuji i dnes. 🙂 Lidé neradi čtou.

    Dobrý nápad – najít téma, zjistit co nejvíce informací a sepsat! 🙂
    Držím pěsti a přeji co nejvíce čtenářů. 😉

    1. Děkuji za komentář, hodně mě potěšil.
      Je pravda, že by mi neuškodilo trochu mé články proškrtat, zbavit se zbytečností a zaměřit se na důležité části (a taky doufám, že se to děje a já se zlepšuji každým novým článkem).
      Na druhou stranu, pokud člověk zavítá na nějaký blog, tak právě proto, aby si něco přečetl. Tudíž předpokládám, že se jedná o jedince, kteří si občas rádi něco přečtou.

      Jsem ráda za každého, kdo zavítá na můj blog, něco si přečte a třeba po sobě zanechá i nějakou tu stopu. Ale, jak zmiňuji ve článku, není to důvod, proč jsem blog začala psát. Zajímá mě tvorba textů, marketing, propagace, reklama apod. Tohle všechno se chci naučit, abych se do budoucna tímto mohla živit.

        1. Myslím si, že to je na tom to nejlepší. Mnoho lidí si myslí, že blogováním pouze ztrácíme čas. Já jsem však toho názorů, že nás to dokáže naučit mnohem více, než si i my sami dokážeme představit. 🙂

  2. Já jsem začala blogovat v jedenácti letech. A to jen proto, že mi to připadalo ,,fakt husté“ psát něco na internet.
    Nikdo tehdy netušil, že mě to tak chytne.

    1. V jedenácti? To já lítala s bandou po venku a chodila domů s odřenými koleny. 😀 V té době mě internet ještě vůbec nezajímal.
      Na druhou stranu, ty už v tom musíš být profík! 😉

      1. Tak to já jsem samozřejmě taky lítala. Kromě toho jsem v té době měla povolených třicet minut na počítači. (Jak mi to jen mohlo stačit? :-O)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *