36 inspirativních videí z knihy „Mluv jako TED“

V dnešní online době, kdy jsme přehlceni nekonečným množství internetového obsahu, a v našem případě hlavně videí, je těžké vymezit si ty opravdu kvalitní. Já vám však garantuji, že tento seznam je prověřen. A to nejen mou maličkostí či autorem knihy „Mluv jako TED“ (z které jsem seznam videí čerpala), ale milionem diváků, kteří videa již shlédly. Tak neváhejte a nechte se inspirovat intelektuály dnešní doby.

TED, fenomén, který zaplavil celý internet. Dříve elitní exkluzivní akce, kterou dokázal Chris Anderson uchopit globálněji a přeměnit v jednu dnes z nejpopulárnějších neziskových platforem vůbec. Anderson je dnešním současným kurátorem této akce, zakladateli však byli Richard Saul Wurman a Harry Marks, kteří projekt rozjeli již v roce 1984. Od roku 2006, kdy byly na internetu zveřejněny první šest videí, uplynulo mnoho času a popularita TEDu stále roste. Tento fakt je nejspíše podepřen hlavně kvalitou videí. Přednášející jsou velmi různorodí lidé, jejichž oborem může být opravdu cokoliv.

V knize „Mluv jako TED“ si autor Carmine Gallo dal za úkol vymezit hlavní „tajemství“ přednášejících, které když si osvojíte, stanete se mistry v rámci nejrůznějších prezentací. Autor musel sám shlédnout nespočet videí a předkládá seznam těch nejlepších. Já vám sice nepřináším celý seznam, ale věřím, že i jen jeho část bude dostatečnou demonstrací jednotlivých tajemství.

 

9 TAJEMSTVÍ veřejné prezentace od nejlepších speakerů z TEDx konferencí
(podtitul knihy a rubriky, do kterých jsou videa rozdělena)

 

  1. Probuďte v sobě mistra
  2. Naučte se vyprávět příběhy
  3. Povídejte si s posluchači
  4. Naučte mě něco nového
  5. Vyrazte divákům dech
  6. Odlehčete to
  7. Držte se pravidla osmnácti minut
  8. Vytvořte mentální představu pomocí smyslového vnímání
  9. Zůstaňte ve svém pruhu

 

 

Probuďte v sobě mistra

Aimee Mullins a jejích 12 párů nohou

Aimee Mullins, atletka, herečka a aktivistka. Rovněž hrdá majitelka krásných protetických nohou. Vysvětluje svému publiku, že její „postižení“ sebou přináší i mnoho výhod. Snaží se o rozvrácení předsudků nejen vůči funkčnosti lišícího se těla od všeobecně přijímaných standardů. Oficiální video na TEDu.

Cameron Russell: Vizáž není všechno. Věřte mi, jsem modelka.

Cameron Russell, modelka, která ve videu odhaluje pravdu, kterou nikdo nechce říct nahlas. A to, že modelky vyhráli genetickou loterii. Bez příkras osvětluje modeling jako práci mnoha lidí a názorně se představuje na osobních fotografiích a odhaluje své skutečné já. Oficiální video na TEDu.

Matthieu Ricard o návycích pro štěstí

Celá přednáška Matthieu Ricarda, buddhistického mnicha a fotografa, se točí kolem jednoho jediného tématu a tím je štěstí. Bývalý biochemik je velmi často označován za nejšťastnějšího muže na světě. Oficiální video na TEDu.

Larry Smith: Překážky stojící v cestě vaší skvělé kariéry

Larry Smith vám ve svém příspěvku odhaluje výčet výmluv, kterými se lidé pyšní v případech, kdy ospravedlňují své kariérní selhání. V jeho podání tyto výmluvy působí opravdu až absurdně. A jaké jsou ty vaše výmluvy, které vás brzdí v rozletu? Oficiální video na TEDu.

Jill Bolte Taylorová – Proniknutí do mozkové mrtvice

Jedna z nejemotivnějších přednášek, které jsem na TEDu již shlédla. Jill Bolte Taylorová je vědkyně, která se zabývá funkcí lidského mozku. Jednoho dne se ji naskytne obrovská výzkumná příležitost, prodělá rozsáhlou mozkovou mrtvici. Tento až esoterický zážitek barvitě popisuje jako okamžik, který ji nejen změnil život, ale díky němu dosáhla i Nirvány. Oficiální video na TEDu.

Richard St. John: Osm tajemství úspěchu

Analytik Richard St. John v krátké tří minutové přednášce vyjasňuje všechny aspekty, které jsou zapotřebí k úspěchu. Těchto osm aspektů vyčlenil během sedmi let, které vyplnil mnohými rozhovory s úspěšnými lidmi. Oficiální video na TEDu.

Ernesto Sirolli: Chcete někomu pomoci? Zklapněte a poslouchejte.

Ernesto Sirolli začínal jako dobrovolník v Africe, kde se díky zábavnému momentu naučil, jak nejlépe pomoci začínajícím podnikatelům. Sirolli je opravdu velmi zábavný a vášnivý řečník. Oficiální video na TEDu.

Naučte se vyprávět příběhy

Bryan Stevenson: Musíme si promluvit o nespravedlnosti

Americký obhájce lidských práv Bryan Stevenson, který díky svému upřímnému a osobnímu vystoupení získal mnoho fanoušků pro svou organizaci. Odhaluje nepříjemnosti, které jsou typické pro justici ve Spojených státech. Oficiální video na TEDu.

Brene Brownová: Síla zranitelnosti

Výzkumnice a vypravěčka Brene Brownová se ve své práci snaží pochopit, jak funguje zranitelnost. V rámci své přednášky se pokusí nastínit, jak obtížné a přitom velmi důležité je svou zranitelnost přijmout. Oficiální video na TEDu.

Dan Ariely se ptá: Ovládáme vlastní rozhodnutí?

Ekonomický psycholog Dan Ariely a jeho šokující přednáška o naší vlastní rozhodnosti. Jsme opravdu pány svých rozhodnutí? Oficiální video na TEDu.

Ken Robinson říká: Školy ničí kreativitu

Opravdu velmi vtipná přednáška Kena Robinsona. Na názorném příkladu poukazuje na fakt, že školský systém v dětech kreativitu neprobouzí, ale spíše utlumuje. Není na čase to změnit? Oficiální video na TEDu.

Seth Godin a krájený chléb

Marketingový guru Seth Godin ukazuje jak fungují zákony reklamy a to na docela jednoduchém příkladu, na krájeném chlebu. Bizarní nápady se v marketingu prostě osvědčily. Oficiální video na TEDu.

Ludwick Marishane: Koupání bez vody

Mladý podnikatel, Ludwick Marishane, který pochází z Afriky, jednou díky svému kamarádovi začal přemýšlet nad tím, jak se přestat koupat. Nejednalo se pouze o snahu vyhnout se otravnému koupání, ale také o zjednodušení každodenního života. Oficiální video na TEDu.

Malcolm Gladwell o špagetové omáčce

Malcolm Gladwell, autor knihy Bod Zlomu a Mžik, vypráví na své přednášce příběh Howarda Moskowitze, který se zapříčinil o „nakopnutí“ špagetové omáčky na Americkém trhu. Na tomto příběhu ukazuje povahu volby a nastolení štěstí. Oficiální video na TEDu.

Návod na to, jak žít vášnivě – bez ohledu na váš věk

V této přednášce nám Isabel Allendeová v jejich 71 letech vypráví o stárnutí a o tom, jak se snaží zachovat si svou vášeň. Jedná se o velmi otevřenou a upřímnou zpověď pro všechny věkové kategorie. Oficiální video na TEDu.

Povídejte si s posluchači

Amanda Palmer: Umění poprosit

Zpěvačka Amanda Palmer vypráví o svém vzestupu ke slávě. A také hlavně o tom, jak nechce, aby její fanoušci za hudbu platit museli, ale mohli. Nový způsob náhledu na vztahu umělce a fanoušků. Oficiální video na TEDu.

Tony Robbins o tom, proč děláme to, co děláme

Řečník Tony Robbins vypráví o motivaci a silách, které za ní stojí. Člověk, u kterého máte pocit, že jej nic nezastaví, dává do svého projevu opravdu vše. Oficiální video na TEDu.

Colin Powell: Děti potřebují řád

Někdejší ministr zahraničí USA Colin Powell ve své přednášce vzpomíná na svou rodinu a své školní léta. Jeho tradiční názory jsou silně spojeny s jeho minulostí v armádě. Je tedy toho názoru, aby rodiče a celá rodina podporovali všechny děti díky tomu, aby měli dobrý start do života. Oficiální video na TEDu.

Návrh čisté energie — závod na vrchol!

Politická vědkyně Jennifer Granholm nejen, že se zabývá konkrétním problémem, ale také přišla s řešením. Jak vytvořit kvalitní nové pracovní pozice? To řešení nalézá v tzv. čisté energii. Oficiální video na TEDu.

Vaše řeč těla ovlivňuje to, kým jste

Sociální psycholožka Amy Cuddy se v této přednášce zabývá postojem našeho těla a jeho propojeností se sebedůvěrou. Je opravdu možné pouhou pozicí našich rukou lépe dosáhnout na úspěch? Snad odpověď naleznete nejen ve videu, ale i názorně v praxi. Oficiální video na TEDu.

Janine Shepherd: Zničené tělo neznamená zničeného člověka

Sportovkyně Janine Shepherd se rozhodla s diváky sdílet svůj velmi emotivní příběh o jejím pádu (a to nejen psychickém). Známá běžkařka se sice zlaté medaile nedočkala, ale svůj život se rozhodla přesto nevzdat. Oficiální video na TEDu.

Naučte mě něco nového

Susan Cain: Síla introvertů

Susan Cain ve své přednášce se snaží zničit všechny předsudky, které se vztahují na introverty a to ne pouze pomocí tohoto videa, ale také díky její knize s názvem Ticho. Naše společnost introvertům moc nepřeje a to pouze proto, že nevidí všechny jejich přednosti. Je na čase se zbavit zaběhnutých předsudků a konečně jim dát šanci. Oficiální video na TEDu.

Dan Pink o překvapivých vědeckých poznatcích o motivaci

Kariérní analytik Dan Pink se rozhovořil o experimentu, kterým zbořil mýtus o odměnách v práci. Na konkrétním případě dokázal poukázat na to, že přislíbená provize není vhodným kreativním stimulem a praxe odměny a trestu prostě nefunguje. Oficiální video na TEDu.

Vyrazte divákům dech

Další epidemie? Nejsme na ni připraveni

Kdo by v dnešní době neznal Billa Gatese?! Dnes je znám nejen pro svůj úspěch v IT průmyslu, ale i díky jeho aktivitám v rámci humanitární pomoci, kolem které se točí celá jeho přednáška. Varuje před epidemiemi, na které svět není připraven a nabádá posluchače ke změně. Oficiální video na TEDu.

Odlehčete to

Způsob, jakým smýšlíme o charitě, je úplně vedle

Aktivista Dan Pallota objasňuje (ne vždy správné) fungování všech charitativních organizací. A žádá nejen své posluchače, ale všechny aby změnili svůj způsob pohledu při vybírání charity, na kterou chtějí přispět. Oficiální video na TEDu.

Bono: Dobré zprávy o chudobě (Ano, máme dobré zprávy)

Zpěvák Bono je nejen perfektním muzikantem, ale také perfektním přednášejícím, který se dotýká aktuálního a věčného tématu, kterým je světová chudoba. Oficiální video na TEDu.

Kevin Allocca: Jak se video stane virem

Nikdo ještě před pár lety vůbec netušil, jak populární se stane sociální síť youtube. Odborník na tuto problematiku Kevin Allocca popisuje cestu videa, z kterého vznikne internetová senzace. Oficiální video na TEDu.

Juan Enriquez: Váš život online, trvalý jako tetování

Kybernetická bezpečnost je v dnešní době velmi rozšířeným tématem, asi tak jako samotné sociální sítě. Juan Enriquez poukazuje na úskalí spojena se sdílením celého našeho života online. Oficiální video na TEDu.

Stephen Hawking o velkých otázkách vesmíru

Stephen Hawking nepřednáší o ničem jiném, než o samotném počátku lidstva. Hned z úvodu si pokládá tak zásadní otázky, na které lidstvo stále nezná odpovědi. Dozvíme se někdy pravdu? Oficiální video na TEDu.

Držte se pravidla osmnácti minut

Historie našeho světa v 18 minutách

David Christian se pokusil velké téma obsáhnout v pouhých 18 minutách. Koukněte na video a rozhodněte, zda se mu to povedlo. Oficiální video na TEDu.

Neil Pasricha: Jak být Perfektní ve 3 „P“

Jak napovídá sám název přednášky, Neil Pasricha vám představí tři věci začínající na p, které vás dovedou ke štěstí. Užijte si upřímný příběh nejen o založení jeho blogu „1000 Perfektních věcí“. Oficiální video na TEDu.

Vytvořte mentální představu pomocí smyslového vnímání

Michael Pritchard mění špinavou vodu na pitnou

Inženýr Michael Pritchard představuje řešení problému nedostupnosti pitné vody. Ve videu názorně předvádí svůj vynález, který může zachránit nespočet životů. Oficiální video na TEDu.

Odvracení klimatické krize

Velmi vtipná přednáška na které Al Gore, bývalý viceprezident USA, mluví o klimatické krizi a o možnostech, jak ji zmírnit. Oficiální video na TEDu.

Roger Ebert: Remake mého hlasu

Filmový kritik Roger Ebert vypráví svůj příběh prostřednictvím svých přátel, jelikož sám už mluvit není schopen. Silně emotivně laděný příběh, který nejen člověka rozesměje, ale také donutí přemýšlet nad tím, jak důležitý je pro nás náš vlastní hlas. Oficiální video na TEDu.

Elliot Krane: Záhada chronické bolesti

Expert na chronickou bolest Elliot Krane nám ilustruje život s bolestí, která není příznakem nemoci, ale samotnou nemocí. Na příkladu mladé dívky vysvětluje, jak moc tato nemoc může ovlivnit lidský život. Oficiální video na TEDu.

Zůstaňte ve svém pruhu

Sheryl Sandberg: Proč je ve vedoucích pozicích tak málo žen

Sheryl Sandberg, která je díky svému postu provozní ředitelky společnosti Facebook, jednou z nejznámějších žen na světě, se snaží předložit publiku důvody, proč vyšších manažerských pozic je obsazeno více muži než ženami. Oficiální video na TEDu.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.