Knižní recenze: Mikal Hem | Jak se stát diktátorem

Kniha se zvučným názvem „Jak se stát diktátorem“ od žurnalisty Mikala Hema je ojedinělým přírůstkem v rámci knižního trhu. Toto postavení si získal hlavně z důvodu, že se jedná o recesní návod, který popisuje cestu na tyranský trůn posetý mrtvolami nepřátel a prolitý krví svých zbloudilých bratří. Jedná se o ucelený výčet historických milníků jednotlivých diktátorů ze všech koutů světa.

Obsah knihy

Když budete hledat žánr, do kterého knihu zařadit, rozhodně bych doporučila populárně naučnou literaturu. Jedná se totiž o výpis faktů týkajících se rádoby vůdců a tyranů, kteří kdy usedly na politický trůn. Díky pohledu do historie zjistíte, jak děsivý a zároveň humorní dokáží tito vůdci být. Jedná se nejen o vydávání absurdních zákonů, ale také o popisy jejich nadpřirozených schopností a nadlidských technických dovedností. U této knihy nebudete tušit, zda si zoufat nad tragičností fakt či skutečnosti, že se jedná o realitu historicky přesných momentů.

Přečti si také Knižní recenze: Clara Benedict | Dar

O autorovi

Mikal Hem je zkušený novinář, zahraniční dopisovatel a politický komentátor. Pracoval pro hlavní norské deníky i tamní veřejnoprávní rozhlas NRK. Na Reuterově institutu pro studium žurnalistiky na Oxfordské univerzitě se zabýval mediální cenzurou v autoritářských režimech. Část dětství strávil s rodiči v Zimbabwe za vlády diktátora Mugabeho. V současnosti žije v Oslu.

Rozbor knihy

Mně se kniha rozhodně líbila, nejednalo se o žádnou tlustou bichli učebnice dějepisu, ale příjemně seskládaná fakta, která neomrzí, ale spíše pobaví a zároveň vás vyděsí svou absurdností. I když nemám v plánu stát se tyranem, diktátorem či vůdcem, tohoto průvodce vnímám velmi kladně. Jedná se o tištěné memento, které vybízí k zodpovědnosti a větší všímavostí ohledně toho, co se kolem obyčejného člověka může dít. Protože jednou se ani nenadáte a vládnout vám bude tyran a již bude pozdě ptát se na to, jak se to jen mohlo stát.

Závěrem

Zkusme se jen na chvíli, vžít do role tyrana a uvědomit si, jak náročné toto postavení je, které dříve či později vždy vyústí v násilí a následnou tragédii. Jak je vůbec možné, stát se tímto „monstrem“, který pouze ničí a pustoší, i když v rámci jména státu. Jak je vůbec možné, tyto skutky dopustit? Ptát se a hledat pravdu, to je to, oč tu běží.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.