Knižní recenze: Rupi Kaur | Květy slunce

Kniha Květy slunce od velmi známé a oblíbené autorky Rupi Kaur je již její druhou básnickou sbírkou. Tou první je kniha Mléko a med, která se velmi rychle stala světovým bestsellerem. Tento úspěch dle mého názoru spočívá v tom, že autorka vzala moderní témata a zasadila je do poetického formátu. Zpřístupnila tak „zastaralý a náročný“ formát pro větší skupinu čtenářů.

Obsah knihy

Kniha popisuje cyklus květiny, který je přirovnán k procesu změny, který je součástí všech lidských životů. Nejdříve přichází vadnutí, poté odumírání, klíčení, růst a na závěr rozkvět. Tento proces autorka pojí např. s rozchodem, který postupně přechází k sebepoznání. Rupi Kaur se zde dotýká mnoha témat, nad kterými se čtenář může zamyslet a ujasnit si, jak že to vidí on. Nebála bych se tvrdit, že kniha nejen, že pojednává o sebepoznání, ale také je nám nápomocna na naší cestě k němu.

Přečti si také Knižní recenze: Katherine Arden | Dívka ve věži

O autorce

Rupi Kaur je kanadská poetka, spisovatelka a ilustrátorka. Je populární pro svůj unikátní styl psaní poezie s ilustracemi, které sama tvoří. Rupi přeměňuje své zkušenosti z bolesti a touhy do veršů smíření a triumfu. V roce 2015 publikovala knihu poezie a prózy nazvanou Milk and Honey. Kniha se zabývá tématy jako násilí, zneužívání, láska, ztráta a feminismus, přičemž získala velký úspěch, a dosud byly prodány miliony výtisků.

Rozbor knihy

Kniha je rovněž velmi dobře graficky vyvedena. Rozhodně je to dáno i tím, že autorka Rupi Kaur knihu sama ilustrovala. Jedná se o velmi jednoduché kresby, které dotvoří význam jednotlivých básní. Kniha se mi jeví jako feministicky laděná, která oslavuje ženství, mateřství, lásku, sebepoznání ale také odcizení či vyhoštění. Ale i přesto si troufám říci, že není určena pouze ženskému publiku.

Závěrem

Knihu rozhodně doporučuji i těm, kteří se zrovna za čtenáře básnických sbírek nepovažují. Místy se pobavíte, zavzpomínáte si či zadumáte nad tématy, které jsou aktuální zrovna pro vás. Již samotná popularita autorčiných knih nám prozrazuje, že si zde opravdu každý najde to své.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.