Knižní recenze: Katherine Arden | Dívka ve věži

Očekávaný druhý díl s názvem Dívka ve věži od spisovatelky Katherine Arden je konečně tady. První kniha, Medvěd a Slavík, nám představil mýtický svět staré Rusy a nebojácnou hrdinku Vasju. V této knize se dozvíme více o jejím osudu, kdy se Vasja vydává daleko od domova, aby mohla poznat svět. Svět je však velké místo a o nebezpečí v něm není nouze.

Obsah knihy

V knize se opět setkáváme s celou Vasjinou rodinou, všichni plní své povinnosti – povinnosti matky, duchovního či poutníka. Vasja má také jako mladá dívka ve středověké Rusi už předem nalajnovaný život, buď se provdá nebo odejde do kláštera. Ona se však, po setkání s Mrazíkem a smrti jejího otce, rozhodne jinak. Do jejího osudu se připlete i politická situace. Setkává se s moskevským velkoknížetem, který se svým rádcem Sašou – bratrem Vasji, potřebuje posílit svou moc a vypořádat se s nájezdy banditů. Vasja však není v dobré pozici, nemůže prozradit, kdo doopravdy je, jelikož ji její vesnice označila za čarodějnici, která zemřela. Saša však její tajemství neprozradí a to hlavně z důvodu, že je přesvědčen, že se jedná o jedinou osobu, která může zachránit celou Moskvu.

Přečti si také Knižní recenze: David D. Levine | Arabella z Marsu

O autorce

Katherine Arden narozena v Austinu ve státě Texas strávila první ročník střední školy ve francouzském Rennes. Poté, co byla přijata na Middlebury College ve Vermontu, odložila zápis o rok, aby mohla žít a studovat v Moskvě. Na Middlebury se specializovala na francouzskou a ruskou literaturu. Po získání bakalářského titulu se přestěhovala na havajský ostrov Maui, kde se chopila všemožných prací, od psaní grantových žádostí a dělání palačinek po práci soukromé průvodkyně. Po roce na ostrově se přestěhovala do francouzského Brianconu, kde devět měsíců vyučovala. Poté se vrátila na Maui, kde strávila skoro rok, než se znovu vydala na cesty. Momentálně žije ve Vermontu, ale jeden nikdy neví.

Rozbor knihy

Musím se přiznat, že knihu Medvěd a slavík jsem přečetla za noc a opravdu mě nadchla, primárně i díky tomu, že mám velmi ráda ruskou přírodu a slovanskou mytologii. Z tohoto důvodu jsem byla opravdu nadšená, když se mi do rukou dostala kniha Dívka ve věži. Těšila jsem se na to, že se dozvím další osud Vasji, která se po všech útrapách již svobodně vydává za svým snem. Ale i zde se projeví, že se jedná o mladou holku bez zkušeností a s pořádnou porcí strachu z neznáma. Myslím si, že tento strach se objevuje u všech, kteří se rozhodnout cestovat za novými zážitky.

Závěrem

Autorka potvrdila svůj brilantní um, kdy vykouzlila další krásný tajemný, místy děsivý příběh s mýtickými postavami. Doporučuji, pokud jste tak ještě neučinili, nejdříve si přečtěte knihu Medvěd a slavík, abyste o nic nepřišli, protože knihy na sebe přímo navazují. A poté můžete hned navázat knihou Dívka ve věži, která celkový dojem maximálně umocní.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.