Knižní recenze: Alex Scarrow | Remade

Kniha autora Alexe Scarrowa s příznačným názvem Remade, nás přenese na Zemi, kde pro lidi není úplně bezpečno. Jsou loveni. V patách mají něco, co připomíná létající oblaka prachu či pilu. No a proč je to tak nebezpečné? Jedná se totiž o silně nakažlivý virus, který využívá lidskou tkáň jako stavební jednotku. Lidé jsou jednoduše rozpuštěni, aby mohl být stvořen nový život.

Obsah knihy

Hlavní postavou knihy je kluk jménem Leon, který se svou mámou a malou sestrou nedávno přestěhoval z Ameriky do Anglie, protože se rodiče rozvedli. Leon si začne v televizi všímat nenápadných zpráv o viru, který je prezentován neškodně. Nakonec se po varování jeho otce rozhodne celá rodina nastoupit do vlaku a vydat se na venkov za prarodiči. Ve vlaku se však začnou dít věci, které nejen dosvědčí, že virus rozhodně není neškodný, ale že nikdo před ním neuteče. Rodinný výlet do bezpečí mimo město se změní na boj o přežití.

Přečti si také Knižní recenze: Peter Katz | Umění války (komiks)

O autorovi

Alex Scarrow býval rockovým kytaristou. Po deseti letech účinkování v různých neúspěšných kapelách nakonec zakotvil ve videoherním průmyslu jako vedoucí designér počítačových her. V současnosti má vlastní vývojovou společnost Grrr Games. Je autorem bestsellerové série Jezdci časem, která obdržela několik cen a vyšla ve více než třiceti zemích. Žije ve východní Anglii. Více o autorovi >>

Rozbor knihy

Naturalistický, jediné slovo, které opravdu dokáže vystihnout popisy rozkládajících se lidských těl. Autor si hraje jak se čtenáři, tak se samotnými postavami. Nejen, že provokuje vaši představivost místy šokujícími popisy rozpadajících se tkání, ale žádná z postav si nemůže být jista, že bude ušetřena před hrozícím nebezpečím. Nalézáme zde kontrasty života a smrti, kdy jedna populace musí být vyhubena, aby ta druhá se z ní mohla zrodit a to doslova. Za mě děsivý moderní příběh, který vyburcuje vaši představivost natolik, že se vám bude obracet žaludek naruby. A nebo jsem prostě jenom moc velká citlivka.

Závěrem

Kniha pro mou maličkost byla šokující, nejspíše primárně proto, že já biologické zbraně hromadného ničení vážně nemám v lásce a do této kategorie přidávám i nezničitelný virus mimozemského původu, který napadá vše živočišné a mění na nově zpracovatelnou hmotu plnou DNA informací. Ale příběh se mi moc líbil, je zaměřený na nenápadnou rodinku, která díky svým těžkostem nakonec zjistí jak vytrvat a přežít. Teď ale otázkou zůstává, dočká se celá rodina konce knihy anebo si pro ně autor vymyslel děsivější osud?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.