Knižní recenze: Martha Wells | Výpadek systémů

Nenápadná kniha s názvem Výpadek systémů od autorky Marthy Wells dokáže překvapit nejen svou futuristickou obálkou, ale hlavně velmi zajímavou psychologickou rovinou příběhu. Koukáme na svět očima robota, který nejen plní rozkazy Společnosti, ale z neznámých důvodů se za všech okolností stará, aby nikdo z jeho týmů nezemřel, protože to by bylo přeci moc papírování.

Obsah knihy

Ocitáme se na jiné planetě, ale na jaké, to nám zůstává záhadou. Najednou jsme vtlačeni do role zachránců dvou lidí, které napadla zákeřná podzemní příšera. A to nejlepší na závěr, jsme robot. Hlavní postavou knihy je robot a jestli se nepletu, hlavním tématem je jeho pohled nejen na lidi, ale na sebe jako samostatnou přemýšlející jednotku. V rámci příběhu jsme byli pronajati jako ochránci skupiny „vědců“, kteří prozkoumávají novou planetu. Nejdříve to vypadá jako klasická mise, která se nakonec promění v boj o holé přežití. Autorka je ze začátku dost tajnůstkářská, spíše jen mlží a krouží po okraji. Při postupu příběhem nám zanechává drobky na cestičce, ale nic víc.

Přečti si také Knižní recenze: Lisa Lueddecke | Světla na obloze

O autorce

Martha Wells je autorkou mnoha fantasy románů pro dospělé i mládež, povídek a literatury faktu. Byla také hlavní spisovatelkou v týmu stojícím za příběhem rozšíření Dominaria ke hře Magic: The Gathering z roku 2018. Je vítězkou cen Nebula, Hugo, ALA/YALSA Alex a Locus, její dílo se objevilo ve výběru na cenu Philipa K. Dicka i na seznamech bestsellerů USA Today a New York Times. Její knihy vyšly v jedenácti jazycích. Výpadek systémů je prvním dílem tetralogie Z deníku Robokata. Další díly se připravují v edici Fobos.

Rozbor knihy

Věřím, že napsat příběh z pohledu robota je velmi odvážným tahem pro každého autora. A taky si myslím, že autorce se tento tah opravdu vyplatil. Osobnostně mi tento robokat připomíná jednoho jiného velmi známého robota. Jedná se o depresivního Marvina z knihy Stopařův průvodce po galaxii britského autora Douglase Adamse. Robokat naboural svůj vlastní systém a ne pro nějaké vyšší dobro, ale spíše z důvodu, aby svůj čas využil jiným způsobem – konkrétně pozorováním zábavných seriálů. Někdy se právě projevuje jeho depresivní prvky osobnosti, tak jako u výše zmíněného Marvina.

Závěrem

Kniha je stručná a jasná, příběh nekomplikovaný. Hned od první chvíle se začne něco dít a čtenář místo toho aby byl překvapen, nechá se prostě strhnout příběhem a již během prvních pár stran se veze a nechce vyskočit. Neustále jsem si kladla otázku, opravdu by se robot zachoval takhle, opravdu by si tohle myslel? A co když ne? V budoucnosti se snad budeme moci nějakého zeptat.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.