Knižní recenze: Hayley Barker | Poslední číslo

Kniha s názvem Poslední číslo je novodobým příběhem Romea a Julie odehrávající se v cirkuse. Nacházíme se ve světě, kde vládne rasa s názvem „Čístí“ a pod nimi trpí „Drekové“. Naše Julie s jménem Hošiko patří k Drekům a zamiluje se do ní Ben, který je nejen z Čistých, ale taky velmi privilegovaný jedinec společnosti. Tvrdí se, že láska překoná všechny překážky, ale podaří se jí to i v tomto příběhu?

Obsah knihy

V Anglii vládne čistá rasa, která vnímá všechny nerodilé angličany za méněcenné a vězní je v ghetech. Některé jejich děti jsou vybráni a uneseni od svých rodin, aby byli uvězněni v cirkuse, kde jsou nuceni účastnit se nebezpečných představení jen pro pobavení Čistých. Drekové zde umírají a Čistým je to jedno. Změna přichází dnem, kdy se do cirkusu dostane Ben a pomůže Hošiko přežít jeden nebezpečný kousek. Zamiluje se do ní a rozhodne se jí pomoct s útěkem a zachránit ji z jisté smrti.

Přečti si také Knižní recenze: Scott Reintgen | Nyxia

O autorovi

Hayley Barker má bakalářský titul (s vyznamenáním) z Birminghamské univerzity a osmnáct let vyučovala angličtinu na střední škole. Je velkou fanynkou literatury pro dospívající mládež a říká, že vydání knihy je to největší dobrodružství, jaké kdy zažila. Při psaní Posledního čísla se nechala inspirovat svým strachem z rostoucí vlny kriminality a nenávisti vůči etnickým menšinám v Anglii. V edici King Cool vyjde i pokračování Zloděj čísel. Žije v Essexu se svým manželem a dvěma malými syny.

Rozbor knihy

V knize je velmi naturálním způsobem popsáno utrpení obyčejných lidí, kteří se jen snaží přežít. V tomto utrpení se zrodí láska dvou lidí, kteří se snaží překonat nejen sociální rozdíly, ale také smrtelné nebezpečí, do kterého se oba dostali. Kniha spojuje dvě témata, která jsou zdánlivě nespojitelná, ale pravdou je, že utrpení s láskou v tomto příběhu prostě dávají smysl. Tento příběh je velmi temný, ale na druhou stranu prostě stále musíte doufat, že nakonec se objeví i světlo.

Závěrem

Příběh láká na cirkusové prostředí, krvavou lovestory a boj o přežití. Knihu můžu doporučit všem, kteří mají rádi Orwelovskou tématiku. Jediná věc, která mě mrzí ve spojení s knihou Poslední číslo je fakt, že druhý díl zatím v ČR nevyšel.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.