Knižní recenze: Scott Reintgen | Nyxia

Kdo by nepřijal nabídku letět do vesmíru a díky tomu získat peněžní jistotu do konce svého života? Hrdinové knihy Nyxia, od spisovatele Scotta Reintgena, tuto nabídku přijmou aniž by tušili, co je tam nahoře čeká. Mnohokrát musí volit mezi vítězstvím, přátelstvím a jednoduše tím, co je podle nich správné. Ocitáme se ve světě hry o přežití, tak jako v knihách Warcross, Hunger Games či Enderova hra.

Obsah knihy

Ocitáme se v budoucnosti, kdy SpaceX je již dávnou minulostí. Lidstvo objevilo novou planetu Eden, velmi podobnou Zemi. Také Adamity, tvory, kteří jsou velmi podobní lidem a hlavně Nyxii, kov, který se dokáže měnit díky pouhé myšlence. Díky tomu, že Adamité se projevují násilně k dospělým, je potřeba, aby korporace Babel Communications, lidově zvaná Babylón, najala na výpravu za těžbou Nyxie, tým mladých lidí. Ale ne všichni se dostanou na Eden a získají doživotní rentu, ale právě pouze vítězové. Tak se Emmett potkává se svými budoucími kamarády, ale také úhlavními rivaly, kteří touží nejen po vítězství, ale hlavně po jeho smrti. Na lodi Genesis 11 se však pravidla mění a ne každý si může být jist, že zvítězí či dokonce přežije.

Přečti si také Knižní recenze: Frances Hardinge | Kůže plná stínů

O autorovi

Scott Reintgen působil jako učitel angličtiny a tvůrčího psaní v různých městech Severní Karolíny. Léta zkušeností jej naučila, že inspirace se rovnoměrně nedostává všem. A proto se pokusil napsat román pro ty, již pospávají v předních řadách, i ty, kteří jsou nepřítomni v posledních lavicích jeho tříd. Doufá, že se jeho bývalí studenti a studentky najdou na stránkách této knihy a ožijí v postavách jako je například Emmett. Nyxia je první díl trilogie s názvem Nyxia.

Rozbor knihy

Kniha Nyxia vás nadchne svou lehkostí a přímostí zároveň. Setkáváme se zde s postavami, které vás uchvátí, ale díky překvapivým zvratům v knize, kterou z ní dělají skutečný literární bestseller, se s některými z nich budeme muset rozloučit. Ale nedoufejte, zde není o zázraky nouze a snad je pro některé z nich i naděje, že se s nimi setkáme i v dalším pokračování. První díl trilogii nás zavede do světa sci-fi, které je očištěno o zbytečné technické podrobnosti, které se do young adult literatury nejspíše moc nehodí.

Závěrem

Kniha nejspíše nenadchne sci-fi fanšmejkry, ale o to více potěší ty, kteří hledají oddychovější příběh a příjemnější čtivo, které zhltnete na jeden zátah. Hlavního hrdinu si možná nezamilujete kvůli jeho výbušné povaze, ale rozhodně s ním budete sympatizovat natolik, že budete toužit zjistit, jak to vlastně všechno nakonec dopadne. Takže knihu mohu vřele doporučit, rozhodně se u ní budete bavit.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.