Knižní recenze: Frances Hardinge | Kůže plná stínů

Pusťte se do hororově laděného příběhu plného duchů a odvahy prostřednictvím knihy Kůže plná stínů. Pojďte bojovat po boku hlavní hrdinky o její holý život. Mladá Makepeace je chycena pod vlivem její ztracené a nově nalezené rodiny, která ji má pouze jako loutku. Makepeace se musí rozhodnout, bude jen otrokem své rodiny nebo vezme svůj život do vlastních rukou a vymaní se z jejich sevření. Pusťte se do příběhu plného sebeovládání, které když nevyjde, objeví se i medvěd!

Obsah knihy

Nejdříve nás příběh zavede do puritánského města, kde Makepeace vychovává její matka Margaret. Ale kdo je jejím otcem a kde najde zbytek rodiny, jí už matka nechce prozradit. Makepeace ale je mladá a zvídavá dívka, kterou trápí spousta otázek. Nakonec je vztah tajemstvím natolik narušen, až vede ke smrti Margaret a Makepeace se nakonec stane sirotkem. Ujme se jí rodina, která se sice stará, ale je natolik děsivá, že se rozhodne od nich utéct. Utíká nejen před rodinou, ale hlavně před jejich tajemstvím a smrtícími tradicemi. Nemá však ani tušení, do jak velkého průšvihu se dostala, pokud se útěk nezdaří.

Přečti si také Knižní recenze: James Clarke | Geekův rok

O autorovi

Frances Hardinge strávila velkou část svého dětství ve velkém starém domě, který ji od raných let inspiroval k psaní podivuhodných historek. Studovala angličtinu na Oxfordské univerzitě a pak pracovala v softwarové společnosti. O několik let později vydalo nakladatelství Macmillan její první dětský román Fly by Night, který si vysloužil příznivý kritický ohlas a vyhrál cenu Branford Boase First Novel Award. Autorka byla nominována na několik dalších cen, z nichž některé také získala, včetně prestižní ceny CILIP Carnegie Medal za knihu Cuckoo Song. Rovněž obdržela prestižní cenu Costa Book of the Year za knihu Strom lží (Omega 2017).

Rozbor knihy

Tempo příběhu je mírně nezvyklé, děj postupuje stále kupředu, ale prostě nemáte pocit, že to jde tím správným směrem. A když se na cestě dostanete za zatáčku, tak si uvědomíte, že směr je správný a vy jste se jen nechali nachytat. Tento zvláštní styl vyprávění si mě nakonec získal mnohem více, než bych vůbec čekala. Mysteriózní styl a temná rodinná tajemství jsou v dnešní době velmi častými knižními tématy, což jsme se přesvědčili již u knihy Lískový les, který taky stojí za přečtení a vřele ji doporučuji. V knize Kůže plná stínů je navíc děj dokreslen atmosférou historického Londýna a strachem z blížící se války.

Závěrem

Knihu můžu doporučit všem které baví mysteriózní světy, duchové a historicky laděné romány. I když se hlavní hrdinka moc neprojevuje, nakonec si vás získá hlavně svou odvahou a přátelstvím s duchem Medvěda. Abych neprozradila příliš, již jen prozradím, že kniha vás rozhodně zaujme nezvyklým nápadem, který autorka správně uchopila a rozvinula v příběh o lidské důstojnosti a jedinečnosti.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.