Knižní recenze: James Clarke | Geekův rok

365 zajímavostí ze světa sci-fi a fantasy, na každý den jeden. Kniha nabytá informacemi, o kterých jste možná slyšeli a možná taky ne. Autor tématy opravdu nešetřil, najdete zde mangu, anime, steampunk, kyberpunk, superhrdiny, hry na hrdiny a další. Kniha se může pro vás stát průvodcem, který vás každý den obohatí o novou informaci, ta může vést až k nové inspiraci a nakonec nové vášni či posedlosti. Už jsou pryč doby, kdy geek bylo sprosté slovo a s nerdy se nikdo nebavil. Vstupte do nové éry, kde chytrost je na prvním místě a to s knihou Geekův rok v ruce.

Obsah knihy

Nebudu vás napínat a prozradím něco málo z toho, co v knize najdete…

  • Dne 1. 8. 1965 vyšla kniha Duna
  • Dne 19. 4. 1987 se na obrazovkách poprvé objevili Simpsonovi
  • Dne 10. 8. 1962 debutoval Spiderman
  • Dne 10. 11. 1960 se narodil Neil Gaiman

Mě konkrétně zaujala stránka s datem 30. 3. 1939, v tento den vyšel první Batman v detektivním komiksu č. 27 (datum na obálce uvádí květen 1939). Batman je stálice z tvorby Boba Kanea, jedná se o temný, gotický, zachmuřený symbol amerického města dvacátého století. Grafika dané dvojstrany poukazuje na působení padouchů v komiksu a moderním filmu. Zaujalo vás to? Tak začněte se čtením.

Přečti si také Knižní recenze: Henry Lion Oldie | Zajatec Železné hory

O autorovi

James Clarke je novinář a spisovatel, jehož práce se objevily v časopisech SciFiNOw, All About History a Moviescope. Mezi jeho knižní díla patří například Steven Spielberg (v edici Pocket Essential) a War Films (Válečné filmy v edici Virgin Guide). Spolupracoval i na knize Film. Jeho nejnovější knihou je The Cinema of James Cameron: Bodies in Heroic Motion (Kino Jamese Camerona: Těla v heroickém pohybu).

Rozbor knihy

Kniha se mi moc líbí, ale nejspíše právě proto, že se týká témat, která mě opravdu baví. Můžete v ní najít mnoho nových inspirací, na nový film, který ještě neznáte a díky této knize ho opravdu musíte vidět. Trochu mě zklamala grafika knihy, která působí jednoduše, ale nedotaženě. V některých případech až zbytečně neinformativní a pro čtenáře místy zmatené. Na druhou stranu zde naleznete graf, který porovnává síly pokémonů. A to je prostě dokonalé. Kde grafika pokulhává, jinde peláší kupředu.

Závěrem

Knihu bych doporučila všem, kteří propadli sci-fi a fantastice, stejně jako já. Kteří se mnou sdílejí tu neutuchající touhu se každý den z těchto žánrů dovídat nové informace, kterými budu oslňovat své známé na večírcích a v hospodě. Nejedná se o ucelenou databázi informací, ale spíše o výběr chuťovek, které potěší a neohrozí vás cukrovkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.