Knižní recenze: Henry Lion Oldie | Zajatec Železné hory

Kniha Zajatec Železné hory od Henryho Liona Oldieho vás vtáhne do světa, kde běžná pravidla, která znáte, již neplatí. Vtáhne vás do světa bohů a mohutných bojovníků, kteří jsou zde nazývání jako bootuři. Kniha vám otevře nový, neskutečný svět plný děsivých příšer, které nakonec ani nejsou tak děsivé, malého hrdiny, který nakonec není ani tak malý a ztraceného bratra, který nakonec ani není ztracený. Těžké čtivo, které vás nakonec překvapí docela přímočarým dějem, do kterého se nezamotáte, když si dáte pozor na jazykovou náročnost textu.

Obsah knihy

Z děje vám moc prozrazovat nechci a to z důvodu, že by se již od začátku jednalo o velké spoilery. Hlavní hrdina je malý kluk, který se zrodil do vyšší vrstvy, tedy mezi bohy. Díky tomuto závazku ke své rodině se stane booturem, tedy válečníkem, jako jeho bratr. Právě jeho bratr jej vezme do kovárny, kde si malý válečník vybere svou první zbroj. Co se děje v tajemné kovárně, o tom nikdo moc nemluví. Celým příběhem se proplétá ještě jedna dějová linka, která působí nedůležitě, nakonec se ukáže jako zásadní pro druhou část knihy. Příběh je trochu pomalejší a obtížen skutečnostmi, které někdy působí jaki líčení zbytečností. Ale nakonec si uvědomíte, že právě tyto pasáže dotváří svět, ve kterém se všechno odehrává.

Přečti si také Knižní recenze: Melissa Albert | Lískový les

O autorech

Henry Lion Oldie je pseudonym dvojice ukrajinských spisovatelů sci-fi a fantasy literatury, Dimitrije Gromova a Olega Ladyženského. Autoři žijí a tvoří v Charkově a své knihy píší v ruštině. Během bezmála čtvrtstoletí trvající tvůrčí dráhy vydali přes třicet románů a novel a stali se jedněmi z nejoblíbenějších autorů fantastiky v Rusku i na Ukrajině. Mezi jejich nejznámější díla patří tzv. Achájský cyklus z prostředí starověkého Řecka či rozsáhlá vesmírná opera Ekumena.

Jsou nositeli celé řady literárních ocenění; mimo jiné byli v roce 2006 na Euroconu v Kyjevě vyhlášeni nejlepšími evropskými spisovateli v žánru SF a F. Jejich pseudonym vznikl složením počátečních písmen jejich křestních jmen a příjmení.

Rozbor knihy

Rozhodně se nejedná o nijak lehké čtivo, ale o náročný text, který vás zabaví na velmi dlouho. Místy jsem byla velmi zmatená a říkala jsem si „kde teď jsou?“. Ale jinak mě příběh zaujal svou nezvyklostí a novotou. Podobnou knihu jsem snad nikdy v ruce neměla. Mrzí mě, že vám ji nedokáži ani k něčemu přirovnat. Příběh se odehrává v prostředí, které je pro mě neznámé a to mě na tom fascinuje. Nikdy jsem nenarazila na bootury a příběhy spojené s těmito válečníky. Abyste se do příběhu plně položili, je potřeba hodně rozvinout svou fantasii a začít přemýšlet nekonvenčně.

Závěrem

Knihu rozhodně doporučuji pro vášnivé čtenáře, kteří nedají na fantasy dopustit. Kniha je náročná a jazykově komplikovaná. Ale i přes to lze označit děj jako přímý a v podstatě jednoduchý. S malým booturem projdeme nejzásadnější chvíle jeho života a tím se nám odkryje fascinující magický svět.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.