Knižní recenze: Anna Jansson | Příšerné tchyně

Opět se vracíme, nyní prostřednictvím knihy Příšerné tchyně, do krásného kadeřnictví, kde nás přivítá usměvavá Angelika Lagermark. Ale nenechte se zmást, nejedná se o ledajaké kadeřnictví, ale o to, kde se můžete potkat se svou životní láskou. Ale jak je to možné? Prsty v těchto zázracích mají sestry, jsou tři a rozhodně na ně sedí označení experti na lásku. Nejedná se však o žádnou magii, ale o pouhou znalost lidských srdcí a jejich potřeb. Knihou nás provede hlavní hrdinka, která v lásce pomáhá ostatním, ale sama se v té své ztrácí.

Obsah knihy

V knize naleznete hned několik životních příběhů, do kterých sestry strkají svůj nos. Ústředním tématem knihy jsou trable s tchyní. Dokonce i Angelice se to nevyhne a její budoucí tchyně, velmi známá autorka detektivek, ji začne ztěžovat život. Nejen, že jí nasadí brouka do hlavy, ale také se nastěhuje do jejího domu a stanou se na nějaký čas spolubydlícími. Vedlejší linie jsou velmi příjemným doplněním hlavního děje. Jak jsem zmínila již výše, jedná se o příběhy lidí, kteří potřebují pomoc a to pomoc s láskou.

Přečti si také Knižní recenze: Melissa de la Cruz | Něco mezi tím

O autorce

Anna Jansson nebyla vždy spisovatelkou, dříve pracovala jako zdravotní sestra. S pacienty si velmi ráda povídala a nechala se inspirovat jejich životními příběhy. Autorka se nespecializuje na konkrétní literární žánry, ale píše např. kriminální romány, dětské knihy a literaturu faktu. Ve svých knihách se zabývá etickými problémy spjatými se zdravotním stavem a smrtí.  Více o autorce >>>

Rozbor knihy

Naše hlavní hrdinka je jak vystřižená z trendy časopisů o domácnosti. Je velmi šikovná, umí vařit, vždy perfektně upravená, ale ne pokaždé je to tak ideální, jak se zdá. I když se Angelika snaží, ne všechno ji vychází podle plánů. A hlavně, její budoucí tchyni má teď na krku a ta jí po něm jde. Nesouhlasí s tím, aby si její syn vzal za manželku starší ženu, která již nejspíše nebude mít děti. Je těžké se s hlavní hrdinkou ztotožnit a to hlavně díky tomu, že máte pocit, že je prostě dokonalá. Ani v průběhu knihy, kdy zjišťujete, že opravdu dokonalá není, stále stojí spíše nad vámi. Cestu jsem si k ní dokázala najít až přes její problémy.

Kniha je napsána velmi příjemným a uklidňujícím tempem. Ale nenechte se zmýlit, čtivo je to velmi náročné a to hlavně z důvodu, že téma jednoho příběhu pojednává o vážné nemoci malého kluka. Zde se objevují právě autorčiny zkušenosti z praxe v nemocnici, kdy se nechala inspirovat příběhy přímo od nemocničního lůžka. Klade si otázky, jaké to je pro někoho, kdo se rozhodne darovat orgán. Jedná se přece o záchranu života, tak proč je tak těžké se rozhodnout? Jaký to má vlastně dopad na dárce? A co vy? Darovali byste někomu blízkému orgán?

Závěrem

Kniha rozhodně pobaví, rozveselí, ale taky vás rozpláče. A velkým překvapením určitě je i to, že na konci knihy naleznete reálné recepty, které si můžete rovnou vyzkoušet. Myslím si, že kniha není přímo určena pro mě, ale možná pro někoho, kdo má radši více romantiky a přilne blíže ke starší vyrovnanější hrdince. 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.