Knižní recenze: Melissa de la Cruz | Něco mezi tím

Svoboda, občanství, pro někoho pouhá slova, samozřejmosti, které v životě leckomu prostě spadnou do klína. Ale pro Jasmine, sedmnáctiletou středoškolačku z Filipín, žijící již od dětství v USA, jedno z nejdůležitějších témat jejího života. Autorka knihy Něco mezi tím nás zavede do světa, kde sny talentované dívky neustále narážejí na krutou realitu. Sonda do života tak mladé mysli vás navrátí zpět do středoškolských let a jistě zatoužíte znovu se setkat se svými kamarády, úspěšně projít maturitou, v hlavě jenom zábavu a párty. No a Jasmin k tomu musí připočíst strach z deportace z jejího domova.

Obsah knihy

Jasmin je velmi pilnou studentkou, kterou rodiče bezmezně podporují a chtějí, aby měla lepší život než oni. Jedná se totiž o přistěhovalce, kteří se do USA vydali za svým snem až z Filipín. Když je Jasmin za svou pílí odměněna a získá stipendium, aby mohla vyrazit na svou vysněnou univerzitu, dozvídá se od svých rodičů, že v zemi, kterou nazývala svým domovem, žijí ilegálně. Jasmin se rozhodne svůj sen neopustit a bojovat za něj všemi dostupnými prostředky. Dokonce dorazí i princ na bílém koni, ale dokáže své princezně skutečně pomoci a zamezit její deportaci zpět na Filipíny?

Přečti si také Knižní recenze: Dina Rubina | Syndrom loutky

O autorce

Melissa de la Cruz do svého díla silně zakořenila autobiografické prvky. Narodila se stejně jako hlavní hrdinka v Manile ve Filipínách. Její rodina se také přestěhovala do USA, kde absolvovala střední školu. Zjevně byla i stejně pilnou studentkou, jelikož se může pochlubit titulem z Kolumbijské univerzity z oboru dějin umění a angličtiny. Jedná se o velmi plodnou autorku a hlavně novinářku, která své články zaměřuje na mladé lidi a módu. Více o autorce >>>

Rozbor knihy

Kniha mě nadchla, jedná se totiž o boj o přežití již ze samotného začátku. Prvotní strach z dokonalé hlavní hrdinky, která se tváří až moc nereálně, se v průběhu vytratí hlavně z důvodu, že i tak dokonalá studentka odhalí své pochyby. Tyto pochyby se projevují občasným škobrtnutím až skoro depresivními úvahami nad svým sebevědomím, prostě nic překvapivého u mladé dospívající dívky. S hrdinkou se nedokáži ztotožnit, ale líbí se mi její náhled na svět, na tvrdou dřinu a touhu po naplnění svých snů.

Odložte motivační knihy a zkuste se inspirovat tímto nádherným příběhem, i když pouze smyšleným.

Dle mého názoru autorka krásně nastínila boj předsudků s realitou. Když budete číst příhody filipínské rodiny, které jsou silně ovlivněny kulturou a tradicí, budete si říkat, proč by je někdo nechtěl za své sousedy či přátele. Pokud takovou rodinu poznáte blíže, pochopíte, že se jedná o velmi slušné lidi, kteří dřou, aby jejich děti měly lepší život než jim mohli nabídnout v zemi, kde se narodili. Autorka pokládá svým dílem mnoho otázek. Jsou imigrační zákony nastaveny správně? Mohou si lidé v dnešní době zvolit zemi, ve které chtějí strávit svůj život? I když je problém situován do amerického prostředí, jedná se o aktuální téma celého světa. V posledních letech se mu věnuje mnoho pozornosti a kniha jako je tato, se pokouší nastínit osudy rodin, které se zapletou do imigračního kolečka.

Závěrem

V knize si každý dokáže najít to své. Můžete sledovat linii, která se zabývá životem puberťačky, její první láskou, trably s kamarádkami či soutěží o pohár v roztleskávání. Anebo se můžete zaměřit na její boj se světem, kde se snaží vyhrát svou svobodu a legální pobyt v zemi, kterou nazývá svým domovem, v knize je nastíněn tlak, pod který se dostává celá rodina a její okolí. Propletením těchto dvou linií vzniká román, který dokáže nabídnou celou škálu emocí. Kniha mě vtáhla a nepustila, dokud jsem se nedozvěděla, jak to s tak sympatickou rodinou nakonec dopadne.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.