Knižní recenze: Luke Rhinehart | Invaze

Po přečtení knihy Invaze od Luka Rhineharta se budete na příchod mimozemšťanů těšit. Pokud jste doufali ve dvojníka Ripleyové a zabíjení návštěvníků z jiného vesmíru pomocí jejich nadlidských schopností, tak toto v knize nenajdete. Autor tyto návštěvníky popsal jako šedé chlupaté koule, velmi podobné volejbalovému míči. Jedná se o velmi přátelská stvoření, která pojmete jako své domácí mazlíčky. Jenže nadmíru inteligentní domácí mazlíčky, které nezastaví ani práce s klávesnicí a dokáží se nabourat do přísně tajných vládních systémů.

Obsah knihy

Jaký je účel této zvláštní návštěvy? Dle oficiálního vyjádření samotných „protéňanů“ si chtějí pouze hrát, bavit se a přinést lidem do života trochu toho štěstí. Ale Americké vládě se to moc nezdá, tak jim vyhlásí válku a snaží se je z planety Země odstranit. Naši malí kamarádi se však jen tak nevzdají, nikdo je nedonutí přestat si hrát a bavit se. Mezi lidmi se najdou i takoví, kteří mimozemšťany přijmou za své kamarády a snaží se jim život na této planetě zpříjemnit. Jedním z nich je Billy, postarší táta dvou dětí, který už je na hodně věcí starý. Místy je rád, že jeho život se obohatil o nové přátelé, místy však už chce mít svůj klid. Billyho a jeho rodinu si zamilujete snad ještě více než samotné „protěňany“.

Přečti si také Knižní recenze: Josef König | Společnosti

O autorovi

Luke Rhinehart je kontroverzní americký novelista, který získal doktorát z americké literatury. Obklopuje jej mnoho kvalitních spisovatelů, jako je jeho bratr a manželka Ann. Po získání titulu se rozhodl vyučovat na vysoké škole, kde jej také poprvé napadlo studovat náhodu spojenou s hodem kostkou a vznikl jeho velmi úspěšný román Kostkař.  Více o autorovi >>>

Rozbor knihy

Autor se rozhodl knihu zaplnit satirickými poznámkami, shazující počínání americké vlády. Ale autor se nezaměřil pouze na americkou vládu, ale také na společnost jako takovou. Reálné skutečnosti vkládá do kontextu příchodu nového druhu a poukazuje na absurdity, které mohou vyvstanout. Díky tomu je kniha velmi čtivá, i když je zaměřená na politiku a válečné dění. Místy se můžete přistihnout, že i když se smějete, uvědomujete si, že se jedná pouze o realitu, jen v jiném kontextu.

Závěrem

Autor se vtipnou formou snaží poukázat na nefungující systém, na zbytečnost válek a nebezpečnost bohatých korporací. Pokud sháníte komediální scifi s hlubšími myšlenkami, Invaze je rozhodně kniha pro vás. Budete se bavit, ale díky sofistikovanému humoru, budete při čtení i přemýšlet. 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.