Knižní recenze: Josef König | Společnosti

Dnes bych vám ráda představila sic útlou knihu, ale za to obsáhlou, co se týká myšlenek v ní ukrytých. Jedná se o knihu Společnosti českého autora Josefa Königa. Kniha se dotýká společenských témat, která jsou tabuizována a rozebíraná tak maximálně v opileckém opojení v hospodě. Autor se rozhodl, že již kolem těchto témat nebude chodit po špičkách a představí hned celou škálu těchto „podivností“. Na co se teda můžete těšit? BDSM, sebevražedné sklony, schizofrenie, domácí násilí a další traumata.

Obsah knihy

Kniha obsahuje osm krátkých povídek, vzájemně propojených skrze postavy. Po tomto zjištění jsem při četbě každé další stránky hledala mně již známé osoby. Projevila se má nekončící zvědavost a nakonec jsem se i dost nasmála. Během četby jsem se dostala hned k několika „aha momentů“, které mě nejdříve šokovali a poté velmi mile překvapili. Především z důvodu, že zvolená témata opravdu šokovat měli a také dosáhnout takového momentu je v literární tvorbě poslední doby velmi ojedinělou záležitostí.

Přečti si také Knižní recenze: John Sandford, Ctein | Mise Saturn

O autorovi

Josef König vystudoval žurnalistiku, pedagogiku a sociální práci. Může se pochlubit celou řadou aktivit, např. založil v Olomouci divadelní projekt, pro který vznikly hry Hořící ovce a Srdíčka. Také spolupracuje s Českým rozhlasem. Pokud vás více zajímají autorovy počiny, určitě koukněte na rozhovor nebo na autorův web. Více o autorovi >>>

Rozbor knihy

Kniha mě opravdu překvapila, jelikož jsem nečekala, že může obsahovat tolik témat k zamyšlení. Autor potvrdil premisu, že není potřeba obsáhlého textu, aby člověk předal dál silné emoce či podnítil společenskou diskuzi. Stačilo jen pár povídek, aby mě to nutilo k zamyšlení nad společností, v které se snažím fungovat, ale vnitřně s tím silně bojuji. Možná i díky této skutečnosti, jsem se dokázala do postav vžít a prožívat s nimi frustraci každodenního života.

„Konečně ji svázal. Nechal ji chvíli ležet s roubíkem v ústech. Zapálil si cigaretu a pomalu si sundal kalhoty. Poté ji hodil na postel, roztáhl jí nohy a tvrdě ji začal ojíždět.“

Společnosti

Závěrem

Kniha je dle mého názoru určena hlavně pro ty, kteří se zajímají o problémy společnosti a nejen té české. Nejedná se o lehké čtivo, i když rozsahem je na jedno odpoledne. Už jen fakt, že vás donutí přemýšlet nad jednotlivými odstavci, se zážitek prodlouží i na několik týdnů. Byla jsem nucena zvláštností vyprávění si povídky číst i několikrát, abych vstřebala vše, co ve mě jednotlivé věty vyprodukovali. Knihu mohu s čistým svědomím doporučit opravdu všem, kteří se nečervenají nad každou maličkostí. A pokud ano, tak je to na příště posílí a ruměnec si nechají pro sebe.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.