Knižní recenze: Jevgenij Vodolazkin | Letec

Neobvyklá a díky tomu skvělá kniha Letec od ruského autora Jevgenija Vodolazkina vás překvapí bravurním spojením lehkého vyprávění s těžkostmi reálného života. Pro román není typické svižné tempo, spíše vás vtáhne svým detailním popisem a donutí vás vychutnat si každičký vjem všemi smysly. Autor se snaží prostřednictvím třech osob nastínit nejen ruské reálie, ale i různorodé pohledy na obyčejný život, který vlastně nikdy není až tak obyčejný.

Obsah knihy

Příběh knihy Letec se točí kolem hlavního hrdiny Platonova, který se probudí jednoho dne v nemocničním pokoji. Nemůže si vzpomenout na nic, co se v jeho životě událo. Od svého lékaře získá diář a úkol, aby zapisoval vše, na co si během léčby vzpomene. Tyto zápisky vám předkládá autor, aby odhalil všechna tajemství spjatá s hlavním hrdinou. Nakonec zjišťujete, že všechny pacientovy vzpomínky nějak nekorespondují s dobou, ve které se probudil. Konečné odhalení s sebou nese výrazné prvky scifi, které dodají příběhu nový mysteriózní nádech.

O autorovi

Ruský spisovatel Jevgenij Vodolazkin se narodil roku 1964 v Kyjevě. Získal titul doktora filologických věd a i v dnešní době se věnuje odborné činnosti. V rámci krásné literatury však také nezahálí, proslavil se např. románem Laurus. Více o autorovi zde >>>.

Rozbor knihy

Jedná se o román, který s sebou nese velký životní příběh se silným emotivním podtextem. Rozebírá život v Rusku skrze několik generací a také několika pohledy, kdy všechny jsou zcela odlišné. Hlavní hrdina zažívá fyzické a psychické utrpení, které prožíváte s ním se slzičkou v oku. Příběh je však vystavěný tak, že do poslední chvíle netušíte, zda vás na konci čeká happy end. Je těžké psát o knize bez spoilerů, takže vám už jen povím, že abyste vstřebali z příběhu vše, je potřeba číst jej pozorně a nenechat se ničím vyrušit.

Předchozí autorovy romány sklidily velké úspěchy. Rozhodně za zmínku stojí román Laurus, za který byl autor hned několikrát oceněn.

Závěr

Knihu mohu rozhodně doporučit a to hned z několika důvodů. Ale musím vás varovat, kniha, i když se čte velmi dobře, není lehké čtivo. Spíše bych jej nazvala důmyslným románem, který se vám bez varování dostane pod kůži. Představí staré časy plné plaché náklonnosti, ale také velké politické nespravedlnosti. A na druhou stranu časy moderní, které se od těch starých ani tak moc neliší, spíše jen umocňují negativní stránky lidství. Kniha se jistě může stát varováním, určitým mementem pro budoucí generace, z kterého by mělo vzejít ponaučení.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.