Knižní recenze: Joel McIver | Kompletní historie Black Sabbath – Kde číhá zlo

Parta kluků nejspíše nečekala, že když začnou hrát, dokáží to dotáhnout až tak daleko. Kluci, kteří nebyli v dětství nijak výrazní v kolektivu, se dokázali probít skrz veškerou konkurenci a dostat se až na vrchol (a to několikrát). Teď je řeč o skupině Black Sabbat, skládající se z jmen jako je Ozzy Osbourne, Tomy Iommi, Bill Ward a Terrance „Geezer“ Butler. Tato základní čtyřka sice je v dějinách celé skupiny nestálá, ale její příběh je striktně spjatý právě s nimi. A o tom je celá tato kniha.

 

 

Každý čtenář může očekávat od knihy, ať už se jedná o jakoukoliv knihu, něco jiného, než slibuje nakladatel. Co tedy čekat od neoficiální knihy o skupině Black Sabbath, které nelze nepřiznat zásluhy za vznik metalu takového, jak ho známe dnes. Kniha překypuje informacemi o hudbě a obchodních vztahů nejen v rámci kapely, ale celého aparátu fungujícího kolem ní. Konkrétní vztahy ve skupině se na paškál také sem tam dostanou, ale nejedná se o základní náplň knihy.

 

Buď autor neskrývá svůj obdiv k Ozzymu a nebo jen prostě nechtěl vybočit a upozadit jednoho z nejznámějších hudebních géniů a to díky tomu, že kolem jeho osoby se točí nejvíce průserů (a tedy zajímavostí). Jestli však čekáte knihu plnou drog a neřestí, nedočkáte se. Místy jsou rozebírány závislostní aktivity jednotlivých členů, ale vždy seriózně, žádné házení špíny nečekejte.

 

Joel McIver není žádným začátečníkem, co se týče knih o tvrdšímu typu hudby. Jedná se o žurnalistického chameleona, na jehož tvorbu můžete narazit nejen na poli knižním, ale také v rádiu či televizi. Pokud chcete autora navštívit, musíte se vydat až do Anglie a to někam poblíž Londýna.

 

Kniha je řazena chronologicky, i když se autorovi stává, že sem tam si někam zaskočí a když si nedáte pozor, uteče vám linka. Je pravda, že překlad místy pokulhává, ale díky tomu, že se nejedná o vrcholnou beletrii, celkem dostačuje. Text je čtivý, i když je přeplněný hutnými informacemi, ale fanda to jistě ocení více než plytké tlachání o nepodstatném. Převážně je kniha zaměřena na její vizuální stránku a tou se můžete kochat opravdu velmi dlouho.

 

Se skupinou Black Sabbath je úzce spjato jméno Ronnie James Dio. Jak znalí vědí, jedná se o jednoho z nejnadanějších heavymetalových zpěváků. Důkazem je i role ve filmu Králové ro(c)ku, kde si zahrál sám sebe – metalového Boha. Celý metalový svět truchlil nad jeho smrtí v roce 2010, nikdy však nezapomene a i nadále si bude připomínat jeho památku.

 

A můj názor? Jak jsem se do knihy zakousla, tak jsem ji na konci nechtěla pustit. Během dvou dnů přečteno a kniha si právem zasloužila místo v mé knihovničce. Pro koho je kniha určena? Rozhodně nejen pro fanoušky Black Sabbath, ale i celého hudebního spektra, které všichni moc dobře známe pod názvem metal. Knihu rozhodně doporučuji a to hned z několika důvodů, které lze shrnout do jednoho slova: METAL!

Knihu můžete zakoupit na eshopu – Knihy Dobrovský

Odkaz na knihu na webu – Knihkupectví Omega


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.