Kruhy v obilí jsou již passé, dneska letí mandaly

Mandala, slůvko, které je v dnešní době velmi často skloňováno v rámci online světa. Již několika tvůrcům se poštěstilo a díky videím s vyobrazením jejich tvorby se stali internetovou senzací. Jistě všichni dokážete z patra vysvětlit, co to mandala je a možná ji i zběžně načrtnout. Ale kde se tady u nás vzala a proč je tak populární?

Jednoho dne mi byly dány darem omalovánky, ale to ne ledajaké, omalovánky pro dospělé s názvem Magické Mandaly. Tyto obrazce jsou dnes snad všude, najdete je jako tetování, design na taškách, tapety na zeď apod. A tak, abych jen nevymalovávala bezmyšlenkovitě obrazce, rozhodla jsem se zjistit, co to ty mandaly jsou. Budu k vám však upřímná, pokud počítáte s článkem nabitým informacemi o tomto designovém fenoménu, nejspíše vás zklamu, je to spíše popis mé strastiplné cesty za objevením jejich skrytého významu.

 

 

Původní slovo mandala pochází ze staroindického jazyka sanskrt. Jeho symbolika je jasná, znázorňuje kruh a s ním i vše spojené, jako je počátek a konec. Nenechte se však obelstít, ale mandaly nemusí být pouhým kruhem, nalezneme i jiná vyobrazení (setkala jsem se i s názorem, že za mandaly jsou považovány i pyramidy). Asi to není překvapení, že tyto kresby jsou již od počátku spjaty s náboženstvím. Podle mnohých zdrojů je lze nalézt v nejrůznějších podobách v každé kultuře. Na západ se však slovo mandala dostalo díky C. G. Jungovi.

 

Carl Gustav Jung byl švýcarský lékař a psychoterapeut. Jeho práci a život můžeme velmi jednoduše vystihnout slovem fascinující. Pokud se zajímáte o analytickou psychologii je Jung pro vás tím pravým. Jeho přínos spočívá v pochopení lidské psychiky na pozadí světa snů, umění, mytologie, náboženství a psychologie. Mandaly využíval Jung jako nástroj v rámci terapie u svých pacientů.

 

Zde se již začínají mandaly trochu propojovat s vědou. Já totiž vše, co je spojováno s esoterikou obcházím a to z velké dálky. Mandaly však pomáhaly vědcům k analýzám osobností u jejich pacientů. Nebyly to však mandaly samotné, ale spíše použití barev a tvarů, které pacienti využili na jejich tvorbu.

 

 

Barvy v mandalách, pro někoho pouhá estetická záležitost, pro jiné informace potřebné k odhalení lidského nevědomí. Co o nás mohou prozradit barvy v mandalách? Bohužel nevím, jaké měřítka používali vědci při zkoumání svých pacientů, když jim zadávali tvorbu mandal. Já význam použitých barev či tvarů ve svém díle nehledám. A proč? Podle mého názoru, lze takto kresby (ano, nejen mandaly, ale i jiná díla) zkoumat v případě, kdy se bude jednat o kresbu automatickou, podvědomní. Já při tom až moc používám mozek a tím pádem u mě převládá více pocit estetické krásy a ne vnitřního rozpoložení. A tak jsem se rozhodla mandaly dále nezkoumat a raději si je vymalovávat pouze pro radost.

 

Pokud vás však zaujaly mandaly právě z hlediska významu, rozhodně zkoumejte tento fenomén i nadále. Pro další a hlavně podrobnější informace se jistě koukněte na web „Centrum mandala“. Zde najdete nejen nepřeberné množství informací o mandalách, ale také právě rozčlenění významů barev použitých při jejich tvorbě. Také zde není nouze o různé kurzy, které vám mohou ještě více rozšířit obzory.

 

A rada na závěr? Výklad mandal nechte raději odborníkům anebo se jedním z nich staňte. Obecné výklady totiž v sobě nikde nezahrnou konkrétní zkušenosti jednotlivce. Já v nich asi i nadále budu vidět pouze estetický projev relaxu. A pro inspiraci koukněte na můj pinterest. Malování mandal nazdar! Zdar!


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.