Knižní recenze: Lissa Rankin | Mysl je mocný lékař

Autorkou knihy „Mysl je mocný lékař“ není nikdo jiný než Lissa Rankinová. Celosvětově známá blogerka, která se primárně zabývá zdravým životním stylem, léčitelstvím a vlivem psychiky na fyzické zdraví. Právě poslední zmíněné téma je tím, co autorka řeší v této publikaci. A jako správná vědkyně a především lékařka má svá tvrzení podložena výzkumem.

Lissa Rankinová do své knihy vložila nejen výzkum a praktické rady (z něj vycházející), ale také svůj osobní příběh. Celou knihu věnovala památce jejího otce, také lékaři, jehož smrt autorku velmi zasáhla. Rovněž se zde zmiňuje o své doktorské praxi, životu a také zdravotních problémech, které ji provází velkou částí života. Bohužel ho nepopisuje do podrobností. Proč bohužel? Jelikož by mohl její příběh být velmi inspirující pro mnoho dalších. Což také rozhodně je, ale obsah knihy je nasměrován trochu jiným směrem.

 

 

 

Obálka knihy láká své potenciální čtenáře k tomu, že jim bude prozrazeno tajemství, které změní jejich život. Nemyslím si, že něco takového je možné. Teda aspoň já po přečtení knihy tento pocit neměla. Na druhou stranu, jsem moc ráda, že jsem knihu zvládla až do konce. Tak jako i ostatní motivační knihy, tak ani tuto nevnímám jako kánon podle kterého mám žít. Některé zdejší myšlenky jsou však zajímavé a já s nimi sympatizují, ale žádný převrat v životě neplánuji.

 

tip No 1

Pokud tě Lissa Rankinová zaujala a nemáš problémy s angličtinou, koukni i na její web. Vytvořila kolem svého blogu internetovou komunitu, která diskutuje o léčitelství a alternativních druzích medicíny. Nebo se koukni na video z její přednášky v rámci projektu TEDx.

 

Lissa Rankinová je toho názoru, že pokud si uděláte „pořádek“ v životě, je možné, že se dokážete lépe poprat s fyzickými obtížemi či dokonce se zcela uzdravit. Pomocí knihy nabádá a motivuje nemocné, aby začali poznávat sami sebe, lépe se stravovat a odpoutali se v životě od všeho, co jim ubližuje.

 

 

Svou studii postavila na výzkumech, které její tvrzení podporují. Mám však pocit, že se zde dopouští chyby, a tou je způsob výběru „vhodných“ výzkumů potvrzujících její domněnky. Většina těchto studií se týká zázračných uzdravení či placebo efektu. Ale co ty výzkumy, které dospěly k jinému výsledku? Neopomenula je? Bohužel se v této problematice nepohybuji, tudíž nemohu soudit.

Knihu však určitě doporučuji. Hlavně těm, kteří ve svém životě dlouhodobě bojují s nějakou nemocí. Možná dopomůže k otevřenější mysli, k pochopení toho, jak důležitý je při léčbě doktor s konvenčním způsobem léčby v kombinaci s alternativními způsoby a pozitivním přístupem k vyléčení. Ale také nedoufejte, že při dočtení knihy se všechny vaše starosti vytratí. Spíše se jedná o doplnění teorie a vybídnutí k praktikování, které dokáže pacienta posunout dál.

Jaký je tvůj názor na takovýto typ literatury?

Čteš rád/a populárně naučné knihy?

2 thoughts to “Knižní recenze: Lissa Rankin | Mysl je mocný lékař”

  1. Knihy tohoto typu jsou vždycky podpořeny citovanými studiemi a výzkumy, ale je fakt, že to jsou vždycky studie podporující danou teorii. Vypadá to sice pak důvěryhodně, ale na druhou stranu mám tendenci být někdy skeptická, protože kdyby to všechno bylo tak zázračné, jak je možné, že nejsou všichni zdraví :-). Tenhle typ knih čas od času čtu, ráda se dozvídám něco nového, ale je fakt, že jsem nikdy neměla pocit, že by nějaká kniha dokázala naprosto změnit můj život, je to spíš taková inspirace :-).

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.