Tak trochu jiná knižní výzva 2017

Minulý rok se internetem převalilo nadšení nesoucí název „čtenářská výzva“. Snad každý vášnivější čtenář si tohle nemohl nechat ujít a zapojil se anebo si dokonce sám vytvořil čtenářskou výzvu. V tomto roce jsem měla pocit, že jim již mírně odzvonilo anebo jen zůstalo u opravdových fanoušků a ti ostatní to vzdali. Možná sloveso „vzdali“ není nejvhodnějším, možná je jen nebavilo postupovat podle striktně vytvořeného seznamu, místo toho, aby se řídili tím, co momentálně chtějí.

Já se minulý rok také chtěla zapojit. Jenže kdybyste znali mě a ten můj chaos v mém životě, pochopili byste to. Takže jsem se rozhodla si to vynahradit a zapojit se letos. Problémem je, že mě ty seznamy prostě taky bavit nebudou, tak jsem se rozhodla pro #taktrochujinakniznivyzva2017.

 

1. Všechny knihy v knihovně

Někdy je to až smutné, když se kouknu na svoji knihovničku. I v té mé se objevují kousky, na které jsem bohužel nenašla čas. A tak jsem se rozhodla, že mám rok na to, abych tak učinila. Pokud se tak nestane, poputují dál k rukám nového majitele, který samotný svazek jistě ocení více než já.

 

tip No 1

Pokud máš knihovničku plnou knih a už žádné místo pro nové, tak nezoufej. Knihy můžeš poslat dál k novému majiteli. Existuje mnoho způsobu, stačí si jen vybrat. V Brně můžeš knihy darovat nadaci Veronica, která je dále prodá a pomocí peněz zafinancuje nějaký ekologický projekt. Nebo je můžeš prodat a zkusit si vydělat pár kaček. Já např. používám portál Trhknih.cz, na kterém mám svůj profil už několik let.

 

2. 200 knih na Databazeknih.cz

Máte svůj čtenářský deník? Pravdou je, že já jsem to nikdy moc neřešila. Prostě jsem jen četla a vesměs vše, na co jsem na své cestě narazila. Na přelomu roku jsem se však rozhodla, že seznam mnou přečtené literatury by se jednoho dne mohl hodit. K čemu, to zatím nevím.

Myslím si, že právě nějaká aplikace či webovky s možností uživatelského účtu jsou tou správnou volbou. Díky tomu, že už mám v rámci filmového seznamu profil na CSFD, s kterým jsem maximálně spokojena, hledala jsem obdobnou službu. Proto byla Databáze knih jasnou volbou. Rozhodla jsem se docílit počtu 200 knih, které do konce roku označím za přečtené. Knih jsem za svůj život přečetla mnohem více, ale vzpomenout si na všechny je kumšt hodný krále. A tak budu vzpomínat a číst průběhem celého roku. A co když to přeženu? Nevadí, mým dlouhodobým cílem je dosáhnout 2 tisíc přečtených knih. Poté si vymyslím nějakou sladkou odměnu, např. oslavu s dortem.

 

tip No 2

Není potřeba automaticky používat server Databazeknih.cz, na internetu jich najdete hned několik vhodných. Svůj profil tam nemám moc dlouho a právě proto se objevil v mé #taktrochujinakniznivyzva2017. Můžeš zde využívat několik funkcí, např. přidávat komentáře, dělat si seznamy četby anebo také se zapojit do čtenářské výzvy. Další hojně oblíbenou a všemi známou stránkou je goodreads, která je však v angličtině. Bohužel já s ní nemám zkušenosti, pokud ty ano, můžeš se o ně podělit v komentáři.

 

 

3. Pravidelné střídání 

Musím s potěšením říct, že můj život opravdu není jednolitý. Pořád v jednom kole, ale může se stát, že občas sjedu do stereotypu. Tato stagnační období, která zná opravdu každý, se snažím oživit tím, že čtu. A to hodně. Pravdou však je, že beletrii dokáži zhltnout během dvou dnů. Něco vědeckého či naučného je však náročnější. Hlavně z toho důvodu, že se snažím vstřebat všechny informace. Rozhodla jsem se, že to potřebuji častěji střídat, abych nesklouzla pouze k beletrii, ale stále se učila něco nového. Nechci to mít nijak striktně rozvrženo, spíše takové doporučení, kterým se budu řídit. A jak to máte vy s naučnou literaturou?

 

tip No 3

Pokud nejsi zrovna fanoušek populárně naučné, odborné či motivační literatury, nezoufej. V dnešní době se můžeš přiučit i na internetu. Existuje mnoho blogů, které si dali za úkol své čtenáře právě něco přiučit. Já dost pravidelně čtu blog mimoskolu, kde se velmi často objevují překlady anglických článků od významných osobností, které se zabývají motivací, time managementem apod. A jaký blog zaujal tebe?

 

Závěrem…

Když tuto výzvu nesplním, tak sice nenastane konec světa a ani mě nesežere drak, ale budu vážně smutná. Na konci roku rozhodně udělám nějaký feedback. Nevím, jestli přímo prostřednictvím článku zde na blogu, ale nějaký svůj osobní rozhodně. Docela se těším na to až budu sama sebe sledovat v mém počínání. Je to už dávno, kdy mě něco takového dokázalo nadchnout. Uvažovala jsem i nad jinými projekty, ale nesmím se zahltit. Jinak by bylo moc práce a výsledek by za to nestál.

A jak to máš se čtenářskou výzvou letos ty?

Rozhodl/a jsi se pro nějakou?

Nebo raději letos ne?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.