Bojujete s životopisem? Nebojte, to já taky.

Nejdříve jsem si ujasnila, co chci v životě dělat. Druhý krok byl jasný, tvorba životopisu. Svěřím se vám, nebyl to žádný med. Koukla jsem na své staré CV a pochopila, že již dávno patří do skupiny „nevyhovující“. Začala jsem tedy s pátráním a hledala jakékoliv rady, které by pomohly vytvořit jistou vstupenku na pracovní pohovor.

Po online pátrání jsem nabyla dojmu, že skvělý životopis mohou mít jen superhrdinové. Jak se vyhnout chybám? Sepsala jsem si pár rad „jak na to“ a snad pomohou i vám. Musím vás varovat, nečekejte suchou teorii, ale jen můj pohled na danou problematiku s trochou humoru a špetkou nadsázky. Nečekejte ani vyčerpávající podklady pro tvorbu životopisu, jedná se spíše o důležitý základ, na kterém dále můžete stavět.

 

Jaké jsou ty hlavní zásady?

  • Stručnost: První věcí bylo, že jsem vzala do ruky imaginární pero a svůj starý životopis řádně proškrtala, co se jen dalo. Nepleťte si životopis se slohovkou ze školy, buďte struční, více informací můžete uvést např. na přijímacím pohovoru či v motivačním dopise. Přehlcené životopisy ztrácejí na své funkčnosti, stávají se z nich vlaštovky s cílovou destinací odpadkový koš.

 

  • Přehlednost: Nevím, jak čtete články vy, ale já po přelouskání nadpisu rychle přelítnu obsah a když zjistím, že se v něm vizuálně ztrácím, článek ani nečtu. Stejné to je i s životopisy, nepřehledný = moc náročný na to, aby se jim někdo zabýval.

 

  • Pravdivost: Nemusíme přece lhát. Na druhou stranu, je možné, že se na to nikdy nepřišlo a u pohovoru to možná zahrajete do outu. Ale co vy víte?!? Stačí jeden telefonát a vaše kariéra v této firmě skončí dříve než začala.

 

  • Správnost: Jedná se o správnost gramatickou a stylistickou. Pokud si nejste jistí, dejte svůj výtvor přečíst kamarádce či příteli. Dbejte jejich rad a poproste je o konstruktivní kritiku (já třeba na kritiku reaguji velmi dobře, přes zuřivý brekot ani nejde slyšet všechny mé nadávky, opravdu dospělé).

 

Co by měl obsahovat dobrý životopis?

  • Osobní a kontaktní údaje:
    Jméno a příjmení (nezapomeňte na titul, tak moc jste se na něm přece nadřeli),
    datum narození (není nutností, ale neuškodí),
    bydliště,
    email a telefon.
    Dobrá rada nad zlato: uvádějte seriózní email (beruska15@gmail.com není nejvhodnější vizitkou, že ne?!?) a telefon, na kterém vás mohou zastihnout 24 hodin denně.
  • Pracovní zkušenosti:
    Doba trvání, pozice, firma a její sídlo, kde jste práci vykonávali.
    Uveďte důležité a dlouhodobé pracovní zkušenosti a také brigády.
    Nezapomínejte na správné řazení, začněte současnou prací a postupujte zpět do minulosti.
  • Studium:
    Doba trvání, studijní obor, škola a druh ukončení.
    Můžete uvést i neúspěšné studium, ale pouze pokud bylo dlouhodobějšího charakteru a je relevantní v rámci pracovní pozice, o kterou máte zájem.
    Nedoporučuje se uvádět základní škola, jelikož je zákonem povinná pro všechny a překvapivě ji má skoro každý úspěšně za sebou.

 

„Nikdy jsem nedopustil, aby škola stála v cestě mému vzdělání.“
Mark Twain

  • Dovednosti:
    Zde je vhodné uvést jazykové znalosti (jejich úroveň), vaši zručnost v rámci práce na počítači a jestli jste majitelem řidičského oprávnění (nezapomeňte uvést příslušnou skupinu).
    Nejedná se však o jediné dovednosti, které jsou podstatné pro váš životopis. Co umíte v rámci svého oboru? Něco specifického? Nebojte se pochlubit tím, co jste se dokázali naučit a bravurně ovládáte.
  • Zájmy:
    Vaše hobby.
    Ale nepřehánějte to. Rovněž se koukněte na pracovní pozici, o kterou máte zájem, a své koníčky vypíchněte právě takové, které se budou hodit, a díky kterým vám připíší malé bezvýznamné plus. Ani v tomto případě se nevyplácí lhát. A pročpak? Protože, věřte nebo ne, je dost možné, že se na ně zeptají na pohovoru.

„Jako svou zálibu uvádíte sport. Jaký máte nejraději?“
„Hm…. nejspíš šachy?“ —Trapas—

 

Nejčastější dotazy

 

Proč je v životopise důležité uvádět kontaktní údaje, nestačí je uvést pouze v emailu?

  • Rozhodně nestačí. Já mám odzkoušeno, že se vybraný životopis vytiskne a nadále se s ním pracuje. Představte si, že by odpovědná osoba musela ve své napěchované emailové schránce zpětně dohledávat váš kontakt. Nejspíše to vzdá a jednoduše neodepíše.

Proč je důležité uvádět pravdivé údaje?

  • Ze dvou důvodů. Aby vás nenačapali při lži, jelikož by vaše reputace dostala dost zabrat. A také z toho důvodů, že se pohovor bude odvíjet z témat vybraných právě z vašeho životopisu. Když uvedete to, co vás opravdu baví a zajímá, jistě budete schopni se lépe prezentovat, než u něčeho, o čem nemáte ani páru.

Musí životopis obsahovat fotku?

  • Rozhodně nemusí, ale na některé pozice je vhodná, např. když budete jednat přímo se zákazníky, kde příjemný vzhled je jistě výhodou. Jen si dejte pozor na výběr fotky. Zkuste nějakou neutrální, rozhodně ne dnes oblíbené selfíčko (fotka z koupelny zaujme nejspíše jinou cílovou skupinu) či z dovolené (vyvalený vorvaň v růžových plavečkách na pláži, prostě perfektní).

Máte další otázky? Napište je do komentářů, zkusím sehnat odpověď přímo pro vás.

 

Inspirace

Na internetu naleznete spoustu webových stránek, které nabízejí volná pracovní místa a rovněž možnost vygenerování si životopisu. Jednou z nich je např. JobDNES.cz. Tuto možnost bych volila ale jako poslední.  Službu nemám odzkoušenou, je to tedy na vás. Výhoda je v tom, že na nic nezapomenete a nevýhoda? Nejedná se o originál, může se stát, že jiný uchazeč pošle stejný životopis, jako máte právě vy. Myslíte si, že ten váš zaujme?

A jak vypadá můj životopis? Jeden mám online a druhý jako pdf verzi vidíte na obrázku.

Závěr

Vytvoření životopisu, který bude kvalitní a dokáže zaujmout, není nic složitého. Nesmíte se jen zaleknout návodů, které vás spíše vyděsí, někdy dokonce až demotivují. Tak jako v každé tvorbě, nabádám všechny, aby byli kreativní a intuitivní. Buďte tedy i vy.

Je můj životopis ten správný, který má šanci uspět? To vám bohužel nezaručím, ale doufám, že se k tomu ideálu aspoň přibližuje.

Přeji hodně štěstí a hlavně pevné nervy (věřte mi, budete je potřebovat).

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.