Knižní recenze: Felicia Day | Jak (ne)být divný na netu

Nedávno se na pultech našich knihkupců objevila kniha Jak (ne)být divný na netu, právě od herečky Felicii Day. Když jsem uviděla její fotku na obálce, hned jsem si řekla: tu holku odněkud znám. Nedalo mi to a dala jsem se do pátrání. K čemu jsem nakonec dospěla, mě samotnou velmi překvapilo, mile překvapilo.

The Guild

Nejdříve jsem byla obeznámena s její online tvorbou, a to konkrétně se seriálem The Guild. Nejsem fanoušek a ani hráč PC her, deskových her, či jiných podobných aktivit. Svůj názor na tyhle všechny záliby si radši nechám pro sebe, nebyl by zrovna moc pochvalný.

Tenhle krátký online seriál mě však bavil. Nejsem si jistá, jak má vypadat ten správný gamer. Vím (spíše tuším), že mezi mými kamarády se někteří takoví najdou, ale nevím to o nich. Divíte se proč? V momentě, kdy zabrousí k tomuhle tématu u pivka, zvednu tu svou líbeznou prdelku ze židle, popadnu svůj mok a jakoby nic se přesunu k vedlejšímu stolu. Sic ty lidi neznám, věřím, že jejich konverzace je zajímavější.

Ale vraťme se. Seriál mě nezaujal tím, že se jedná o hráče MMORPG. Zaujala mě spíše jejich bezradnost v klasickém životě, životě nás, obyčejných smrtelníků. V tomto ohledu mě bavila postava Clary, matky dvou dětí. Já a mít v oblibě nějakou maminu? To se jen tak nestává. Hráčské trable se však promítaly do jejího normálního života ze všech nejvíc.

V momentě, kdy Clara oznámila, že je opět těhotná, byla jsem přesvědčená, že porodí při hře.

Je pravda, že při koupi knihy FD jsem se nejvíc těšila na její barvité vyprávění právě o tom, jak vznikal tenhle webový seroš a taky jeho propagace. Lidé si málokdy uvědomují, kolik za tímhle vším stojí práce a úsilí. Já je obdivuji. Nadchla mě myšlenka, zpracování a celkový progres videí. Když to zaujalo mě, může i Vás. Kde sledovat? Všechny epizody najdete na youtube, ale pokud bojujete s angličtinou, tak doporučuji web videacesky.cz.

Klikni a sleduj!

Samotná kniha

Kniha se pro mě stala chuťovkou na dvě odpoledne a i přesto jsem se rozhodla s ní nerozloučit a zařadit ji do své „Perfektní knihovny“. Téma, které si Felicia zvolila bylo jednoznačné, její životní příběh, náhled do domácího studia, předčasného odchodu na univerzitu a herecké kariéry. Nic neobvyklého, nic zvláštního, tak proč mě to tak bavilo? Protože FD si umí ze sebe udělat srandu. Člověk, který do své knihy nechá otisknout takovéhle fotky, prostě musí být má krevní skupina.

Druhá stránka knihy (vždy se nějaká najde a víte proč? protože mince) byla pro mě příjemným překvapením. Tím největším odhalením pro mě byl fakt, že

! BACHA SPOILER !

Ale prosím, čtěte dál, ten článek je vážně dobrý. Slibuji.

FD měla trošku problémy s depresemi. Byla jsem dost v šoku. Můj vzor a problémy? Tak to tedy ne, neberte mi mé iluze o perfektním životě (trust me, just a joke).

Právě díky tomu se u mě dostala na vrchol. Ne, že navzdory všem problémům, které ji potkaly, se nevzdala, ale že nám všem, kteří chceme víc, ukázala, že to jde a že musíme jen pořádně máknout a vydržet. Její knihu si nechám právě jako memento toho, že když chceme, můžeme toho dosáhnout.

Další pátrání

Knihou to však nekončí a mé pátrání ve věci „Kdo je Felicia Day“ pokračovalo. Nakonec jsem si našla oblibu v jejím online projektu GEEK and SUNDRY. Nejsem sice fanoušek deskovek, zato jsem fanoušek všeho toho fantasy, scifi a dost divného na to, abych to já mohla milovat. Za mě palec nahoru.

Zdroj obrázků: úvodní obrázekGuild, Palec;

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.